Kopers van een woning moeten in de komende maanden extra alert zijn op de termijn van financieringsvoorbehoud bij de aankoop van woningen. Als gevolg van de invoering van de Europese hypothekenrichtlijn Mortgage Credit Directive "MCD", zijn geldverstrekkers namelijk verplicht aanpassingen door te voeren in hun werkwijze die van invloed gaan zijn op de termijn waarop jij je hypotheek rond kunt krijgen. Zo bestaat de kans dat het eerste voorstel wat de bank je verstrekt niet meer een offerte is zoals we die gewend waren, maar een voorlopig rentevoorstel.

lees meer
Annemieke Westerveld
11 Mar 2016

In dit artikel ga ik graag in op de veelgestelde vraag: Wat is beter, een woning huren of kopen? Maar eerst een paar feiten over huurders en kopers. ‘Huurders besteden gemiddeld 35% van hun inkomen aan wonen. Voor woningeigenaren ligt dit percentage rond de 25%, maar daar komen de kosten van (groot) onderhoud dan nog bij.’ ‘Mensen die wonen in een huurwoning zijn niet alleen minder tevreden over hun woning, maar ook vinden zij de kwaliteit van hun leven opvallend minder dan van mensen die wonen in een koopwoning.’ Zie daar enkele conclusies in het recente rapport van het CBS met als titel: "De kwaliteit van leven in Nederland".

lees meer
Annemieke Westerveld
3 Feb 2016

Je hebt een huis op het oog of zelfs al gekocht. Je zit voor hypotheekadvies met de adviseur aan tafel. Ongeacht voor welke adviseur of geldverstrekker je gaat kiezen, je kunt alvast de nodige stukken gaan verzamelen die worden opgevraagd zodra de offerte is uitgebracht. Onderstaande lijst geeft je een indruk in welke situatie je welke stukken allemaal alvast kunt opvragen en zoeken.

lees meer
Patrick Muns
13 Feb 2015

In januari 2013 is er iets belangrijks gebeurd in het hypotheekadvies landschap. Het intermediair (de hypotheekadviseur) krijgt sinds die tijd namelijk geen provisie meer betaald door de geldverstrekker, maar wordt rechtstreeks betaald door de consument. Hierdoor bestaat er geen financiële prikkel meer bij de onafhankelijke hypotheekadviseur. Maar heeft deze regelgeving geleid tot volledige onafhankelijkheid van alle advies aanbiedende partijen?

lees meer
Patrick Muns
8 Feb 2015

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning zijn de termen 'bouwrente' en 'renteverlies tijdens de bouw' binnen een hypotheekadvies van toepassing. Deze termen worden regelmatig met elkaar verward. Ook is vaak onduidelijk wat wel en niet aftrekbaar is. Het volgende voorbeeld illustreert dit verschil. Ik ga hierbij uit van de volgende gegevens:

  • Een aannemer koopt op 1 januari de bouwgrond voor uw nieuwbouwwoning.
  • Je tekent op 1 mei de koop-/aanneemovereenkomst.
  • Op 1 juli ga je naar de notaris (uw hypotheek gaat in).
  • Op 1 oktober is de woning klaar en ga je er in wonen.
lees meer
Patrick Muns
15 Jan 2015