De media bericht veel over de zorgen die De Nederlandsche Bank DNB en de AFM hebben inzake het aantal en de hoogte van aflossingsvrije hypotheken. Deze zorgen zijn in veel gevallen gerechtvaardigd, maar het is nodig deze ook te verduidelijken. Daarom gaan we wat dieper in op de aflosvrije hypotheek.

lees meer
Patrick Muns
29 Jun 2017

Veel mensen hebben reeds een woning aangekocht wanneer ze een hypotheekadvies gesprek aangaan. De aankoop is daarbij op eigen houtje gedaan. Dat lijkt prima als je ervan overtuigd bent dat je een uitstekende prijs hebt betaald. Uit het uiteindelijke taxatierapport blijkt of dit ook klopt, is de redenatie. Maar ben je op de hoogte van alle risico's die je loopt of hebt gelopen door zelf een woning aan te kopen?

lees meer
Patrick Muns
23 Jun 2017

Kopers van een woning moeten in de komende maanden extra alert zijn op de termijn van financieringsvoorbehoud bij de aankoop van woningen. Als gevolg van de invoering van de Europese hypothekenrichtlijn Mortgage Credit Directive "MCD", zijn geldverstrekkers namelijk verplicht aanpassingen door te voeren in hun werkwijze die van invloed gaan zijn op de termijn waarop jij je hypotheek rond kunt krijgen. Zo bestaat de kans dat het eerste voorstel wat de bank je verstrekt niet meer een offerte is zoals we die gewend waren, maar een voorlopig rentevoorstel.

lees meer
Annemieke Westerveld
11 Mar 2016

In dit artikel ga ik graag in op de veelgestelde vraag: Wat is beter, een woning huren of kopen? Maar eerst een paar feiten over huurders en kopers. ‘Huurders besteden gemiddeld 35% van hun inkomen aan wonen. Voor woningeigenaren ligt dit percentage rond de 25%, maar daar komen de kosten van (groot) onderhoud dan nog bij.’ ‘Mensen die wonen in een huurwoning zijn niet alleen minder tevreden over hun woning, maar ook vinden zij de kwaliteit van hun leven opvallend minder dan van mensen die wonen in een koopwoning.’ Zie daar enkele conclusies in het recente rapport van het CBS met als titel: "De kwaliteit van leven in Nederland".

lees meer
Annemieke Westerveld
3 Feb 2016

Je hebt een huis op het oog of zelfs al gekocht. Je zit voor hypotheekadvies met de adviseur aan tafel. Ongeacht voor welke adviseur of geldverstrekker je gaat kiezen, je kunt alvast de nodige stukken gaan verzamelen die worden opgevraagd zodra de offerte is uitgebracht. Onderstaande lijst geeft je een indruk in welke situatie je welke stukken allemaal alvast kunt opvragen en zoeken.

lees meer
Patrick Muns
13 Feb 2015