Veel mensen hebben reeds een woning aangekocht wanneer ze een hypotheekadvies gesprek aangaan. De aankoop is daarbij op eigen houtje gedaan. Dat lijkt prima als je ervan overtuigd bent dat je een uitstekende prijs hebt betaald. Uit het uiteindelijke taxatierapport blijkt of dit ook klopt, is de redenatie. Maar ben je op de hoogte van alle risico's die je loopt of hebt gelopen door zelf een woning aan te kopen?
Wat doet een aankoopmakelaar voor je
De aankoopmakelaar doet meer dan alleen meegaan met bezichtigingen. Uit navraag bij een aankoopmakelaar blijkt waar deze zich mee bezig houdt:
- Uitgebreid onderzoek (bodemloket/kadaster/erfdienstbaarheden/bouwtekening/verontreiniging/bestemmingsplan);
- Advies bouwtechnische keuring;
- Waardebepaling (in de huidige markt);
- Onderhandeling, ontbindende voorwaarden vastleggen, roerende zakenlijst (evt. uit onderhandelen);
- Controle concept koopakte;
- Doornemen en ondertekening koopakte met opdrachtgever;
- Bewaking data ontbindende voorwaarden financiering en bankgarantie;
- Controle concept akte van levering en nota van afrekening;
- Inspectie bij de woning, opname meterstanden;
- Lees meer: Voordelen van een aankoopmakelaar.
Hoe vertalen deze werkzaamheden zich in jouw voordeel?
Allereerst: als je begint met bieden op een koopwoning met een bepaalde vraagprijs, hoe weet je dan dat die vraagprijs marktconform is? Als je al begint met bieden vanuit een verkeerd uitgangspunt, kom je waarschijnlijk niet tot het juiste eindresultaat. Echter, dat weet je dus niet, want je doet de aanname dat de vraagprijs marktconform is. En hoeveel ervaring heb jij in een biedingsproces? De aankoopmakelaar heeft de ervaring in een biedingsproces om de verkopend makelaar (die natuurlijk het beste resultaat voor de verkoper wil bereiken en dus nauwelijks belang heeft bij jouw wensen en aandachtspunten) het hoofd te bieden. De volgende stap is: is een bouwkundige keuring nodig? Wellicht dat de aankoopmakelaar zou hebben gezegd van niet en had dit meteen al een kleine EUR 400 bespaard. Het volgende punt zal bij wat minder woningen van toepassing zijn: onderzoek naar erfdienstbaarheden etc. Je zal maar wakker worden de eerste dag in je nieuwe huis en je buurman rijdt met z'n trekker door je voortuin. Een heel belangrijk punt is controle van de administratieve onderdelen als koopakte en belangrijke data.
De keuze
Of je een aankoopmakelaar in de arm neemt of niet is natuurlijk volledig aan jou. Het gaat om de grootste aankoop van je leven, wellicht dat bovenstaande voordelen je helpen bij deze keuze.